2. PILIER – ÁNO či NIE ?

Jednou z veľmi často diskutovaných tém v poslednom období je 2. pilier a otázky typu „mám vystúpiť alebo ostať“ ?

My sa s Vami podelíme o informácie, ktoré Vám môžu pomôcť pri rozhodovaní, čo s 2.pilierom

Ako je to u nás? 

Na Slovensku platí dôchodkový systém, ktorý je tvorený 3 piliermi

1.pilier – Sociálna poisťovňa – prispievateľmi sú všetky povinné osoby , ktoré zo zákona formou povinných odvodov prispievajú na dôchodkové dávky terajších dôchodcov. Výška odvodov je 18%, z toho osoba, ktorá si sporí v 2.pilieri dostáva na svoj účet v správcovskej spoločnosti 4%
1.pilier je solidárny systém, ekonomicky aktívni ľudia dopĺňajú systém, a peniaze odchádzajú na výplatu terajším dôchodcom.

Aká je budúcnosť tohto systému asi tušíte, demografický vývoj na Slovensku má klesajúcu tendenciu a očakávame, že o 25-30 rokov bude vážny problém v tom, že jeden ekonomicky aktívny človek bude živiť 2 dôchodcov. Myslíte si, že v tomto období bude štát garantovať súčasnú výšku dôchodkov a ich valorizáciu?


2. pilier – sporiteľ, ktorý prispieva do Sociálnej poisťovne si predsa len časť povinných odvodov vo výške 4% odkladá na svoj osobný účet. SPrávcovská spoločnosť mu ich spravuje podľa platných podmienok.
Veľkou výhodou tohto systému je, že peniaze na účtoch sporiteľov sú dedičné, z účtu čerpáte pri odchode do dôchodku formou dávky k Vášmu mesačnému dlchodku z 1.piliera.


3.pilier – DDS, sporenia, investície, a iné formy ukladania prostriedkov na dôchodok

Aj pri sporeniach na dôchodok platí čím skôr začneme sporiť aj v minimálnych sumách, tým lepšie. Aj nízke vklady nám prinesú zaujímavé zhodnotenie a výnos
Výhody sporení mimo 1.pilier sú hlavne – dedičnosť,likvidita, dostupnosť
Rozhodnutie o tom, či na dôchodku budeme žiť alebo prežívať máme vo svojich rukách. Vždy je lepšie rozdeliť riziko ako spoliehať sa iba na jeden zdroj.

Na rozhodnutie ostáva už iba niekoľko dní, tak sa príďte bližšie poradiť k nám

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.