Každé sporenie sa točí okolo 3 základných parametrov, ktoré si viac alebo menej uvedomujeme, keď hovoríme o sporení. Tie sú aj dôvodom, prečo sa pre sporenie alebo investovanie rozhodneme, alebo v horšom prípade nerozhodneme.

1) Výnos – koľko získam

2) Riziko – aké je nebezpečenstvo, že môžem prísť o časť peňazí

3) Likvidita – ako rýchle a za akých podmienok sa viem k investícii dostať a „mať v rukách hotové peniaze“

Dobrá rada na úvod:

Ak chcete ušetriť množstvo drahocenného času zháňaním najlepších produktov (aj tu mimochodom platí: najlepší úrok neznamená aj najlepšiu investíciu) a navyše pokojnejšie spávať, bez obáv, či sú Vaše peniaze v bezpečí a či o ne neprídete, nájdite si a obráťte sa na investičného poradcu, ktorý má prehľad a informácie o množstve sporení vo viacerých spoločnostiach. Zistí akú dôležitosť majú pre Vás 3 základné parametre a nájde sporiaci či investičný produkt vhodný pre Vás.

V zásade sa stretávame s 2 skupinami ľudí:

  1. Sporia s nejakým zámerom: štúdium detí, dovolenka, dôchodok apod.
  2. Nesporia

Ak patríte k prvej skupine – skvelé pochopili ste, že má význam ukladať aj menšie čiastky. Pozrite sa z času načas, či sporenie alebo investícia ešte vždy spĺňa Vaše očakávania. Nič nestratíte, navyše sa ubezpečíte že áno peniaze Vám zarábajú. Nakoľko trh sa mení, môže to byť aj inak, a Vaše výnosy už nie sú na očakávanej úrovni – máte možnosť niečo s tým a aj pre seba urobiť.

Ak patríte k druhej skupine – je čas zamyslieť sa prečo nesporíte? Vo väčšine prípadov je to obava že nebude mať peniaze k dispozícii vtedy, keď to bude potrebné alebo môžete o časť peňazí prísť, prípadne v opačnom poradí. Parameter č.1 nie je až tak dôležitý. Vedeli ste, že dnes je na trhu viacero možností, ktoré Vám zabezpečia, že svoje peniaze máte k dispozícii, v bezpečí a aj sa zaujímavo zhodnotia?

Jednou z možností sú podielové fondy:

Podielové fondy vydávajú výmenou za peniaze tzv. podielové listy. Podielové listy majú kurz. Ich kúpou investor kupuje za cash podiel na majetku fondu a ich predajom získava hodnotu svojho podielu na majetku fondu späť v cash. Pozor – nikdy nie fiktívnu burzovú cenu.

Výhody:

  1. Správa fondu – Každý fond má svojho správcu, resp. manažéra, ktorý má za úlohu hľadať najlepšie investičné možnosti. Objem prostriedkov, ktoré sú vo fonde spravované dáva možnosť investovať za výhodnejších podmienok, alebo nakúpiť také nástroje na finančnom trhu, ktoré sú obchodovateľné vo väčších objemoch, na ktoré nemáte ako drobný investor dosah.
  2. Menšie riziko – Portfólio fondov je tvorené množstvom cenných papierov (dlhodpisy, akcie, termínované vklady apod.) takže pokles ceny niektorého z cenných papierov, má malý vplyv na celkový výnos fondu. Taktiež máte k dispozícii fondy s rôznou rizikovosťou od konzervatívnych až po rizikovejšie akciové, ktoré sľubujú vyšší výnos.
  3. Likvidita – Ak sa rozhodnete pre termínovaný vklad v banke, môžete peniaze vybrať až po uplynutí doby, na ktorú ste sa s bankou dohodli. Ak potrebujete peniaze skôr, vždy zaplatíte banke zmluvnú pokutu, ktorá sa v mnohých prípadoch rovná získaným úrokom Ak vlastníte podielový list, správcovská spoločnosť je povinná ho kedykoľvek od Vás odkúpiť.

Uvažujete o takomto sporení, investovaní? Akú investičnú stratégiu by ste mali zvoliť? Jednoducho nás kontaktujte a my Vám poradíme 🙂

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.