Toto by ste mali vedieť o dlhopisoch

Spoločnosť ČSOB v auguste 2015 spustila emisiu vlastných dlhopisov. Tie sú teraz dostupné aj bežným občanom – klientom ČSOB. Tito dlhopisy by mali byť doplnkov k podielovým fondom a iným druhom investícií, ako alternatíva a odraz do sveta investícií pre klientov, ktorí doteraz ešte neskúsili žiadnu investíciu. No dlhopisy nie sú vhodné iba pre neskúsených investorov, tým skúsenejším môžu veľmi šikovne dopĺňať portfólio Aby ste však mohli investovať do dlhopisov, mali by ste o nich vedieť aspoň pár základných informácií.

Čo je to dlhopis?

Dlhopis je takzvaný „Dlhový cenný papier“. Vyjadruje záväzok emitenta (ten, kto cenný papier vydal) platiť veriteľovi (v tomto prípade je to klient, ktorý do dlhopisu investoval) výnos z hodnoty spomínaného dlhopisu v presne stanovených dňoch a tak vrátiť veriteľovi hodnotu dlhopisu vo vopred dohodnutom termíne.

Kto je to eminent?

Je to osoba, ktorá má oprávnenie vydávať dlhopisy. Napríklad spomínaný dlhopis ČSOB II. 2016 vydáva Československá obchodná banka a.s. Keďže rozhodnúť sa medzi bankami a inštitúciami, ktoré dlhopisy poskytujú je ťažké, existuje aj medzinárodná ratingová agentúra Moody’s, ktorá sa zaoberá touto problematikou a hodnotí banky, ktoré poskytujú možnosť investovať do dlhopisov, podľa niekoľkých základných kritérií, ako napríklad objem depozít, objem seniorných záväzkov, úroveň profitability, profil financovania, či stabilnosť kapitálovej základne.

Čo je to kupón?

Kupón je výnos, ktorý majiteľ dlhopisu pravidelne dostáva od eminenta vo vopred stanovenej výške a frekvencii.  Kupón má vždy vopred známu hodnotu a počíta sa podľa zostatku istiny. Kupóny bývajú zdaňované daňovou zrážkou vo výške 19%, podľa aktuálnych zákonov, pričom klientom býva vyplatený zvyšok po zdanení. Okrem kupónov, ktoré sú klientovi pravidelne vyplácané, dostáva každé štyri roky aj štvrtinu celkovej hodnoty dlhopisu

Riziká pri investovaní do dlhopisov?

Tak ako aj pri iných investíciách, existujú rôzne druhy dlhopisov, ktoré sú samozrejme viac alebo menej riskantné. Hlavné riziká, ktoré sa s investovaním do dlhopisov sa spájajú s neschopnosťou eminenta vyplatiť kupóny a istinu (tzv. kreditné riziko), ďalej je to kolísanie investície pod vplyvom zmeny úrokových sadzieb (úrokové riziko) alebo riziko, že hodnota investície poklesne kvôli menovým kurzom (menové riziko, to však je iba v prípade, že investujete do dlhopisu, ktorý je v cudzej mene)

Aká je splatnosť dlhopisu?

Investícia do dlhopisu je zvyčajne viazaná na určité obdobie. Ak sa rozhodnete držať svoje prostriedky v dlhopise až do splatnosti, eminent je zaviazaný vyplatiť kupóny aj istinu v stanovenej výške vo vopred dohodnutom dátume. Tiež je možnosť, že ako klient odpredáte dlhopis ešte pred splatnosťou. Takýto predaj sa potom vykoná za aktuálnu trhovú cenu, ktorá môže byť nižšia, rovnako ako aj vyššia.

Podrobné podmienky investície do dlhopisu sú rôzne v závislosti od toho, v ktorej banke investujete. Nechajte si poradiť od špecializovaných finančných poradcov o investíciách do dlhopisov. Kontaktuje nás pomocou záložiek v ľavej časti stránky. 

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.