Ako Vám môžu Vaše vlastné financie ušetriť?

Ako Vám môžu Vaše vlastné financie ušetriť?

Často dostávame od klientov otázku, akým spôsobom a na ktorých produktoch je možné ušetriť? Na všetkých a verte, úspora sa pohybuje v desiatkach eur mesačne. Banky a poisťovne svoje produkty upravujú, inovujú a ponúkajú rôzne benefity, čo znamená, že trh sa hýbe a to, čo bolo najvýhodnejšie pred tromi rokmi nemusí byť najvýhodnejšie aj dnes. Preto je dôležité sa o svoje finančné produkty zaujímať a starať. Nikto predsa nechce vyhadzovať peniaze len tak do vzduchu.

Kde možno ušetriť?

  • Prvý a základný finančný produkt, ktorý má asi naozaj každý z nás je osobný účet. Áno, aj na ňom sa dá často krát ušetriť, aj keď je to väčšinou suma ako na kávu, pomaličky sa to zbiera. Kontrolujte aký poplatok za vedenie účtu platíte banke, dnes už väčšina bánk ponúka účty bez poplatkov, avšak niekedy za tým býva kopa háčikov, čiže na podmienky si vždy treba dať pozor. Okrem účtov zadarmo banky ponúkajú rôzne balíky služieb k účtom, vyskladajte si taký, ktorý je pre Vás najvhodnejší.

    a) Zistite, ktoré služby z Vášho balíka reálne a nevyhnutne využívate
    b) Ak platíte za každú bankovú operáciu, možno ušetríte ak si vyberiete iný model účtu.
    c) Pri sporiacich účtoch, ktoré podúčtami k tým bežným, skontrolujte poplatky na oboch, dostupnosť peňazí a podmienky.

  • Mnoho účtov má nastavený aj limit povoleného prečerpania. Pri takejto platenej službe je otázne, či ho naozaj potrebujete a koľko Vás stojí.  Možno je lepšie vytvárať si vlastnú rezervu niekde, kde sa peniaze aj samé zhodnocujú
  • Prehodnoťte podmienky, úrok a poplatky úveru alebo hypotéky, ak ich máte. Ušetriť sa dá nielen na splátke, ale aj na celkovom preplatení úveru. Viac úverov je lepšie spojiť do jedného.

    K úverom sa poskytuje aj možnosť poistenia úveru. Časom však úver splácate a tým sa jeho hodnota znižuje, teda ušetriť môžete aj na splátke poistného, ktorú by ste si v tomto prípade mali znížiť.

  • Ďalší produkt, ktorý sa časom vyvíja je aj osobné poistenie. Overte si, či Vaše poistenia zodpovedajú aj s odstupom času Vašim potrebám. Úpravou poistných súm ušetrite na celkovom poistnom.
  • Pri výročí PZP a havarijného poistenia skontrolujte ponuku ostatných poisťovní. Opýtajte sa vo Vašej poisťovni, čo Vám ponúknu za poistenie bez škody.
  • Sporíte? Overte, či forma sporenia, ktorú ste zvolili je stále najvýhodnejšia a kde by ste mohli získať vyššie úroky alebo lepšie podmienky

Vaše peniaze Vám môžu zarobiť viac 🙂

Celý tento proces kontrolovania financií a finančných produktov je veľmi náročná záležitosť, jednak časovo, ale aj čo sa týka informácií, ktorých je veľké množstvo. Nechajte si preto poradiť, ako ušetriť.

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.