Stavebné sporenie

Stavebné sporenie, bolo kedysi veľmi vyhľadávané ako sporiaci produkt kvôli zaujímavému zhodnoteniu a štátnej prémii. Stavebné sporenie vo forme stavebného úveru alebo medziúveru môžete využiť aj v prípade ak hľadáte zdroje na rekonštrukciu, prestavbu apod.

Stavebné sporenie ako sporiaci produkt.

Stavebné sporenie do dnešného dňa mnohí ľudia využívajú ako sporiaci produkt, tak trochu aj zo zvyku. V minulosti bolo veľmi lukratívne práve kvôli výške štátnej prémie, ktorá v začiatkoch dosahovala aj 40% z ročného vkladu. Výška štátnej prémie sa však mení a momentálne sa pohybuje na úrovni 5,5% budúci rok to bude iba 5%. Nevýhodou je, že výška vkladu pre získanie maximálnej štátnej prémie sa z roka na rok zvyšuje.

V roku 2015 je pre získanie maximálnej štátnej prémie, ktorú predstavuje suma 66,39 € potrebný vklad 1 206,93 € 

V roku 2016 výška maximálnej štátnej prémie ostane nezmenená – teda 66,39 €, potrebný vklad sa však zvýši na 1 327,80 €, teda ak chcete získať maximálny výnos, na účet stavebného sporenia je potrebné prispievať mesačne sumou 110,65 €

V stavebnom sporení sa nemení iba výška štátnej prémie, ale aj úrok. Základný úrok je už pod 2% p.a.

Stavebné sporiteľne zhodne tvrdia, že zhodnotenie úspor je ešte vždy zaujímavé, pričom úročenie porovnávajú s termínovanými vkladmi v bankách.

Wustenrot stavebná sporiteľňa úročí vklady sadzbou 1,5 % p.a. po splnení podmienok môže klient získať na jeden rok bonus 2,5 % p.a.

ČSOB Stavebná sporiteľňa úročí vklady sadzbou 1,8% p.a. a to 1,š% p.a. základný úrok a bonus 0,5% p.a., ktorý dáva klientom počas prvých 6 rokov trvania zmluvy

Prvá stavebná sporiteľňa úroči vklady jednotnou sadzbou 1,75% p.a.

Je vidieť, že stavebné sporenie z hľadiska výnosom stráca lesk. Mnohé rodiny ho však využívajú ako formu sporenia deťom, na štúdium, štartovné do života. Nezabúdajme aj na to, že aj so stavebným sporením sú spojené poplatky, ktoré Vám v konečnom dôsledku znížia výnos:

  • poplatok za vedenie účtu cca 1€/mesačne
  • poplatok za uzatvorenie zmluvy. Ten je daný fixne, alebo % z cieľovej sumy
  • poplatok za zrušenie zmluvy – fixný alebo percentný

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.