Od dnešného dňa je platná novela zákona o ochrane vkladov. Vklady vďaka nej budú chránené do výšky 100 000€ na jedného vkladateľa v rámci jednej banky a celej EÚ.
Novelou zákona sa implementujú ustanovenia eurosmernice o systémoch ochrany vkladov. Cieľom je širšie zjednotenie pravidiel týkajúcich sa systémov ochrany vkladov v Európskej únii.

Jednotný limit ochrany vkladov v rámci celej EÚ je po novom rozšírený o vklady, ktoré pochádzajú z osobitných účelov stanovených zákonom. Napríklad z predaja nehnuteľností, dedičstva či poistného plnenia. „Tieto osobitné vklady budú chránené v plnej výške počas 12 mesiacov od ich pripísania na účet v banke, a to aj v prípade, že presahujú limit 100.000 eur za podmienky, že vkladateľ oznámi banke ich pôvod,“ priblížil predseda prezídia Fondu ochrany vkladov na Slovensku Rudolf Šujan.

Zároveň uviedol, že novelou zákona je bankám stanovená nová povinnosť pravidelne informovať vkladateľov o podmienkach ochrany vkladov. „Pri stanovovaní ročného príspevku, ktorý budú banky platiť do Fondu ochrany vkladov od roku 2016, bude zohľadňovaný rizikový profil bánk,“ doplnil Šujan.

V prípade, že finančný dom nebude schopný vyplácať vklady, bude to úlohou fondu. „Fond bude vyplácať vkladateľom náhrady v lehote 20 pracovných dní od tejto neschopnosti,. V osobitných prípadoch fond vyplatí vkladateľom takéto čiastočné náhrady v lehote do päť pracovných dní. To pokiaľ vkladateľ požiada o výplatu časti náhrady do výšky priemernej mesačnej mzdy“ dodal Šujan.

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.