Havarijné poistenie

Po krátkej odmlke, spôsobenej výpadkom stránky sme tu znova a prinášame Vám ďalšie informácie o havarijnom poistení.

Aký je rozdiel medzi havarijným poistením a PZP?

Povinné zmluvné poistenie preplatí škody, ktoré sú spôsobené Vašim autom na inom vozidle, avšak ak máte poistenie KASKO, teda havarijné poistenie, máte postarané aj o škody, ktoré vzniknú na Vašom vozidle aj v prípade, že škodu ste si nedopatrením spôsobili sami. Havarijné poistenie je tiež povinné, avšak iba v prípadoch, keď je auto kúpené na lízing alebo bolo na jeho kúpu použitý úver.

Cena

V poslednom čase stúpajú ceny, nie havarijného poistenia, ale ceny áut a ich opravy, aj keď ide iba o drobnosti. Napriek tomu mnohí vodiči nad havarijným poistením svojho auta váhajú, čo je veľká chyba.

Cena havarijného poistenia závisí od typu vozidla a novej ceny vozidla. Poistnou sumou, teda tou, na ktorú je auto poistené je tiež nová kúpna suma. Na celkovú cenu poistenia pre klienta vplýva aj výšky poistného krytia pri spoluúčasti, čo je veľmi dobré zvážiť. V dnešnej dobe je veľké množstvo rizík, ktoré sa dajú zahrnúť do havarijného poistenia. Pri výbere poistenia sú snáď najdôležitejšie riziká živelnej udalosti a havárie, na ktoré by ste určite nemali zabudnúť. 

Čo garantuje správne zvolené havarijné poistenie

  • Náhrada školy pri živelných udalostiach (povodeň, pád stromu, požiar, krupobitie)
  • Havária (vrátane stretu so zverou)
  • Krádež a vandalizmus (celého vozidla alebo niektorých jeho častí. V tomto bode však každá poisťovňa vyžaduje určité prvky zabezpečenia proti krádeži)
  • Poistenie čelného skla (dajú sa poistiť aj všetky ostatné sklá, nie len čelné 🙂 )
  • Batožina, ktorá sa vezie v aute
  • Úraz niektorého člena posádky
  • Náklady na požičanie náhradného vozidla počas opravy v prípade poškodenia

Niečo medzi … ?

Áno, existuje aj takzvané čiastočné havarijné poistenie. To zahŕňa iba ochranu pri živelnej pohrome a v niektorých poisťovniach aj proti krádeži, zrážka so zverou a poškodenie skiel, ktoré ste si nezavinili sami.

Ak je škoda na Vašom aute spôsobená iným vozidlom, nemusíte ju hlásiť cez Vaše havarijné poistenie, pretože táto škoda by mala byť krytá z PZP vinníka poškodenia, avšak z PZP sa hradí len časová cena poškodeného dielu

Napr. Cena blatníka mínus opotrebenie

To môže pri starších autách spôsobiť, že poistné krytie bude nedostatočné, vtedy sa Vám môže znova zísť havarijné poistenie, vďaka ktorému Vám Vaša poisťovňa uhradí plnú sumu opravy.

Totálna škoda

Za totálnu škodu sa považuje krádež, či fatálne zničenie vozidla. V tomto prípade Vám bude preplatená trhová cena zohľadňujúca opotrebenie a tiež býva nižšia ako pôvodná cena vozidla. Odpočítaná bude tiež hodnota vraku vozidla a spoluúčasť, teda ak sa to zráta, vyplatená bude naozaj len nízka suma. Tu pomôže ďalšie poistenie GAP

GAP poistenie

(Názov odvodený z anglického výrazu gap – medzera, teda vypĺňa „medzeru“ vo Vašom rozpočte v prípade nečakaných udalostí) Funguje iba ako doplnok havarijného poistenia a prakticky ide o poistenie finančnej straty v prípade totálnej škody na vozidle.

Ďalšie zaujímavosti

Okrem možných pripoistení a GAP poistenia poskytujú poisťovne aj mnoho asistenčných služieb prostredníctvom svojich zmluvných partnerov. Ide o služby, ako je napríklad odťah havarovaného auta do najbližšieho servisu, čo funguje aj v zahraničí. Väčšina havarijných poistení, ktoré sú dostupné na trhu majú platnosť na geografickom území Európy a pri poistnej udalosti mimo Slovenska môžete zavolať na číslo asistenčnej služby, ktorá vybaví pomoc priamo v krajine, kde sa nachádzate.

KASKO a GAP sú ponúkané takmer všetkými poisťovňami. Pri výbere konkrétneho produktu môžete využiť naše poradenské služby a budete si istí, že máte to najvýhodnejšie poistenie na mieru.

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.