Dávajte pozor pri zmene zdravotnej poisťovne

K zmene zdravotnej poisťovne pristúpilo v tomto roku 118 689 poistencov z celkového počtu takmer 5,15 miliónov. Občania však po zmene poisťovne musia splniť viaceré povinnosti.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou upozorňuje poistencov, aby do ôsmich dní od zmeny, čiže do 8. januára, vrátili preukaz poistenca, ako aj európsky preukaz zdravotného poistenia svojej predchádzajúcej zdravotnej poisťovni. „Pri nesplnení tejto povinnosti hrozí pokuta od ÚDZS až do výšky 165 eur,“ priblížila hovorkyňa Soňa Valášiková.

Zmenu poisťovne musia poistenci ohlásiť aj svojmu zamestnávateľovi do ôsmich dní. Ak si nesplnia túto povinnosť, ÚDZS im môže uložiť pokutu 331 eur.

Poistenci taktiež musia oznámiť zmenu zdravotnej poisťovne svojmu praktickému lekárovi. Hoci zákon neurčuje lehotu na toto oznámenie, poistenec by tak podľa Valášikovej mal urobiť čo najskôr, aby poskytovateľ posielal údaje do správnej poisťovne.

Samostatne zárobkovo činná osoba, ktorá zmenila zdravotnú poisťovňu, je povinná písomne vykázať novej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné do 8. januára kalendárneho roka.

Zmeniť zdravotnú poisťovňu sa dá iba raz do roka. Tí, ktorí si podali prihlášku do inej zdravotnej poisťovne do konca septembra a ÚDZS ich prihlášku potvrdil, sa stanú klientmi novej zdravotnej poisťovne od začiatku nasledujúceho roka.

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.