Poistenie, jeho história a zaujímavosti, ktoré ste určite doteraz nepoznali

[rt_reading_time label=“Čas čítania:“ postfix=“minút“]


 

Poistenie má základy, ktoré sa dajú nájsť už v dávnej minulosti, avšak prvé písomné zmienky, ktoré by sa s ním dali spájať sú už o takzvanom „upísaní“ majetku pri zámorských objavoch. Investori do zámorských objavov sa vtedy väčšinou podpísali na časť nákladu, ktorú boli ochotní investovať, pričom zväčša riskovali, že o svoje peniaze prídu, ak bude plavba neúspešná.

Ďalej však historické záznamy hovoria o Čínskych a Babylonských obchodníkoch, ktorí používali jednoduché metódy na zníženie rizika v období medzi 3000 a 2000 pnl. Babylonský systém bol zaznamenaný známym Chamurappiho zákonníku približne okolo 1750 pnl, pričom obchodníci prijali „úvery“ na financovanie zásielky. Na výmenu zaplatili investorom určitú čiastku (poplatok), ktorá zabezpečila, že si spomínaný úver v hodnote zásielky mohli ponechať ak transakcia padla, či sa zásielka stratila na mori (často sa stalo, že loď s tovarom stroskotala).

V sedemnástom storočí prispel k histórii poistenia aj Veľký Londýnsky Požiar, ktorý zničil takmer 14 000 budov a obchodníci, ktorí dovtedy zarábali na poisteniach lodí, začali ponúkať aj poistenia proti ohňu a rýchlo rozšírili sortiment o rôzne ďalšie druhy poistení.

 Netypické poistenie

V dnešnom modernom svete môže byť naozaj zložité nájsť niekoho, kto nemá poistenie, či už auta, domu alebo životné poistenie. Poistiť sa je finančná ochrana proti náhodným kalamitným stavom a tragickým udalostiam, ktoré nás v živote stretnú.

Verili by ste však, že vo svete existujú i také druhy poistenia ako napríklad proti invázii mimozemšťanov alebo poistenie v prípade príchodu druhého Ježiša (tzv. panenský pôrod) ? Ďalšie nezmyselné poistenia sú napríklad i v prípade úmrtia od smiechu v kine…

Mnoho celebrít si dáva poistiť časti svojho tela, či svoj talent, niektoré z týchto nezmyselných poistení sú uvedené tu, ale môžete veriť, že podobných príkladov by sa našlo omnoho viac:
  • Gitarista Rolling Stones guitarist Keith Richards si dal poistiť svoj prostredník na sumu $ 1,600,000.
  • Heidi Klum, Nemecká modelka, televízna moderátorka a herečka si poistila svoje nohy spolu za $2.2 mil. Každú z nich však na inú sum 🙂
  • America Ferrera, hviezda seriálu Škaredá Betty si poistila svoje zuby na $10,000,000
  • Ani úsmev známej Julie Roberts neunikol pozornosti. Julia sa všeobecne považuje sa za jednu z 50 najkrajších žien sveta a poistila svoj nezabudnuteľný úsmev na $30,000,000.
  • Nie len televízne hviezdy, ale aj futbalový hráč David Beckham sa poistil. Konkrétne svoje nohy za $151,000,000.
  • Britský herec Daniel Craig známy predovšetkým z filmov James Bond sa poistil na $ 7.7 milióna, keď natáčal prvý 007 film v roku 2006
  • “Lord of the Dance” Michael Flatley má poistené svoje nohy na $40 miliónov.
  • V roku 2001 sa komik Rich Hall poistil proti „permanentnej strate humoru“ na $1,600,000.
  • Nicola Jones zas proti strate krásy $1,600,000.

 

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.