Šetrenie na dôchodok – s čím počítať ?

Hovorí sa, že čo si v mladosti našetríš, na dôchodku akoby si našiel. No nie je to tak? Odchod do dôchodku si treba hlavne v dnešnej dobe naplánovať, starostlivo a systematicky sa naň pripraviť. „Spamätať sa“ pár rokov pred dôchodkom a raz mesačne si pri výplate odložiť bokom pár drobných nemusí byť postačujúce. Samozrejme, nikomu z nás sa nechce myslieť na obdobie, kedy budeme starí, bez príjmu odkázaní na blízkych. Ak sa však na toto obdobie adekvátne pripravíme, môže sa naopak stať, že si jeseň života zaslúžene užijeme naplno.

Šetrenie na dôchodok - s čím počítať ?
Šetrenie na dôchodok – s čím počítať ?

Na čo je dôležité sa zamerať?

Výška príjmov

Čím vyšší je plat občana, tým menej štát v pomere k nemu vyplatí vo forme dôchodku. Treba si jasne povedať: „aký je môj príjem teraz a aký chcem aby bol môj príjem keď budem na dôchodku?“. Tieto dve čísla sú akýmsi základom pri úvahách o dôchodku. Počas aktívneho života dospelej osoby sme zvyknutí na akýsi štandard. Na dôchodku sa potreby a nároky človeka, samozrejme, menia. Niektoré náklady klesnú, no môžu pribudnúť nové, takže by tieto dve sumy nemali byť veľmi odlišné.
Napr. Aktuálne štandardne zarobím, povedzme 900€, na dôchodku môžu byť niektoré moje výdavky nižšie, iné zasa vyššie, no uspokojím sa so sumou 700€. Približný dôchodok môžem dostať 400€, teda ho potrebujem navýšiť o 300€ mesačne po dobu niekoľkých rokov a po vynásobení sa dostávam na určitú cieľovú sumu, ktorú si potrebujem našetriť.

Načasovanie

Všeobecne sa odporúča začať si sporiť, keď človek získa prvú stálu prácu. Nemusí ísť o obrovské sumy, ak je sporenie dlhodobé, väčšinou postačí i niekoľko desiatok eur mesačne, čim sa vytvára návyk odkladať si peniaze. Samozrejme, čím dlhšie sa sporí, tým je to lepšie. Približný čas, kedy začať sporiť sa dá jednoducho vyrátať, ak už máme určenú približnú cieľovú sumu. Okrem dlhodobého sporenia na dôchodok je však nutné myslieť aj na krátkodobé rezervy. Tie si treba vytvárať ešte predtým, ako si začnete sporiť na budúcnosť.

Dôchodkový vek

Aj vek, kedy budete môcť, resp. chcieť odísť do dôchodku môže ovplyvniť spôsob sporenia, ktorý by ste mali zvoliť. Je však opäť len a len na vás, aby ste si zaistili dostatok peňazí na všetky očakávané aj neočakávané výdavky.

Investičné stratégie

Ak už máte jasné, koľko, kedy a na kedy sa chystáte si sporiť, je čas zvoliť kvalitnú investičnú stratégiu. Vo všeobecnosti platí, že čím rizkovejšia stratégia, tým vyšší je potenciál ziskov. Na druhej strane, určitá opatrnosť sa žiada za každých okolností.
Ak si necháte poradiť odborníkmi v tejto oblasti, vyhnete sa značným komplikáciám a podarí sa vám šetriť s vyššími výnosmi. Kontaktujte nás alebo navštívte ktorúkoľvek z našich pobočiek. 

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.