Zmeny v druhom pilieri sa blížia

Parlament posunul do druhého čítania návrh novely zákona o druhom pilieri. Tento zákon hovorí o tom, že približne polovica sporiteľov v druhom pilieri si z neho už v máji tohto roka bude môcť vybrať po odchode na dôchodok celú sumu alebo aspoň časť svojich úspor.

Pričom v roku 2015 na takýto výber úspor malo nárok len 16% a v minulom roku len 8% sporiteľov v dôchodkovom veku. Tieto zmeny a samotná možnosť vybrať si svoje úspory sa bude týkať len určitej časti sporiteľov. Pôjde o tých, ktorých súčet všetkých poberaných dôchodkov (vrátane doživotného dôchodku z druhého piliera) bude vyšší než priemerný mesačný starobný dôchodok z prvého dôchodkového piliera, na ktorý vznikol poberateľovi nárok od 1.1.2014. Aktuálne je tento priemerný dôchodok 425€ mesačne.

Novela zákona by mala rozšíriť možnosti výberu peňazí v najbližších troch rokoch pre približne 6,5 tisíc sporiteľov. Neočakáva sa, že by túto možnosť aj všetci využili. Ďalších 6,4 tisíc ľudí sa táto zmena, podľa odhadov ministerstva práce, nedotkne. 4,1 tisíc ľudí bude musieť nasporené peniaze čerpať ako doživotný dôchodok a ďalšie dve tisícky sporiteľov nebude mať na účte nasporenú dostatočnú sumu na kúpu doživotného dôchodku, a teda si peniaze bude môcť vybrať.

Priemerná suma starobného dôchodku, na ktorý má sporiteľ nárok sa určuje k 30.11. kalendárneho roka a platí pre celý nasledujúci rok. Prvé určovanie priemerných dôchodkov bude 1.5.2017, a teda stanovená priemerná suma z 30. novembra 2016 sa bude vzťahovať na celý rok 2017

Priemerná výška starobných dôchodkov, ktoré vypláca sociálna poisťovňa je 417,50€. Táto čiastka však zahŕňa aj dôchodky, na ktoré vznikol nárok pred 31.12.2003, preto je nižšia ako priemerná suma dôchodku, ktorá sa bude brať do úvahy pri nároku na vyplácanie úspor z druhého piliera.

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.