Nárok na nemocenské

Nárok na nemocenské

Kedy a ako Sociálna poisťovňa vyplatí nemocenské dávky?

V prvom rade, ak máte zdravotný problém, navštívite lekára, ktorý vás vyšetrí a vystaví aj potvrdenie. Ako dočasne práceneschopnému (PN) poistencovi, vám SP vyplatí nemocenské dávky. Ak však vaša práceneschopnosť pokračuje aj v ďalšom kalendárnom mesiaci, musíte na pobočku Sociálnej poisťovne doručiť Preukaz o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti, tzv. lístok na peniaze.

Tento preukaz, tlačivo na PN, vám ku koncu mesiaca vystaví ošetrujúci lekár, vy ho podpíšete a doručíte na pobočku Sociálnej poisťovne, ktorá vám vypláca dávku. Odovzdať by ste ho mali najlepšie do piateho dňa v nasledujúcom kalendárnom mesiaci. Ak ho odovzdáte neskôr, nemocenské dávky budú vyplatené až v neskoršom výplatnom termíne.

Zamestnávateľ na spomínanom tlačive nemusí potvrdzovať nič. Ako zamestnanec sa môžete do zamestnávateľom dohodnúť, že tento krok urobí za vás, no zodpovednosť za predloženie Preukazu v Sociálnej poisťovni nesiete vy.

Ak ste práceneschopný len jeden kalendárny mesiac, napríklad od 2. novembra do 29. novembra, toto tlačivo nepotrebujete. 

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.