Rizikové poistenie bez rizika

Veľa ľudí je v dnešnej dobe zaťažených hypotékami a úvermi, no na poistenie vôbec nemyslia, prípadne volia najlacnejší možný variant, čo nie vždy znamená ostať bez rizika. Keď sa rozprávam s klientmi o zabezpečení formou rizikového poistenia, najčastejšie sa stretávam s tým, že

  1. si poistenie nedojednali, pretože ho nepovažujú za potrebné
  2. sa im poistenie zdalo príliš drahé, alebo si ho nemohli dojednať pre celú rodinu
  3. uzatvorili iba poistenie so sporením pre deti
  4. majú uzatvorené iba poistenie úveru v banke 
  5. majú poistené takmer všetky riziká, no na nízke poistné sumy

Najčastejšie riziká poistenia pri úveroch

Banky k úverom ponúkajú poistenia úveru. No dovolím si tvrdiť, že vo väčšine prípadov sú to problematické poistenia. Poniektoré platíte počas celej doby splácania úveru, ale poistení ste iba 5 rokov! Tiež býva bežnou praxou, že pri uzatvorení poistenia v banke odpoviete iba na 4 základné otázky a ani Váš zdravotný stav pred vstupom do poistenia nie je dostatočne skúmaný. To sa, samozrejme, prejaví až vtedy, keď sa niečo stane.

Na toto si treba dávať veľký pozor, pri uzatváraní poistenia sa nie vždy skúmajú všetky podrobnosti, no pri poistnej udalosti už rozhodne áno. Potom sa stáva, že poisťovňa jednoducho odmietne poistné plnenie a z povahy zmluvy na to má plné právo. Pri podpise poistnej zmluvy si vždy dávajte pozor na výšku poistného krytia, výber rizík a hlavne na výluky z poistenia – to sú jednotlivé prípady, v ktorých Vám poisťovňa jednoducho peniaze nevyplatí.

Ďalším záludným „kúskom“ sú investičné poistenia, ktoré sa síce javia byť v poriadku, no vo väčšine prípadov nespĺňajú účel kvalitného poistenia. Klient častokrát ani nevie, že má zakúpený takýto produkt. A tento mačkopes naozaj nie je ani poistením ani sporením ☹

Nesnažte sa získať všetko

Poväčšine je to totiž kvantita na úkor kvality. Naozaj sa stretávam s tým, že klient má uzatvorené poistenie vážnych chorôb na sumu 5 000 EUR, alebo trvalé následky úrazu od sumy 5 000 EUR.

Iba si predstavte situáciu, ak by Vám dnes diagnostikovali vážnu chorobu a poisťovňa by Vám vyplatila sumu 5 000 EUR. Čo by ste s tými peniazmi urobili? Aké náklady by Vám táto suma pokryla? Akú dlhú dobu by Vám tieto peniaze nahradili Vaše mesačné príjmy? 

V prípade, že splácate hypotéku a zabezpečujete príjem rodiny, myslite aj na to, že o rodinu sa budete musieť postarať aj v situácii, keď by ste z dôvodu ťažšieho úrazu alebo choroby nedokázali zabezpečiť príjem alebo pokryť zvýšené výdavky v danom čase. Samozrejme peniaze z poistenia nenahradia zdravie a život človeka, ale zmiernia dopady nepredvídanej situácie na rodinu a všetkým členom domácnosti zabezpečia dôstojný život.

Ak aj splácate hypotéku a nemáte rodinu alebo záväzky, stále treba myslieť na to, že si musíte zabezpečiť dostatok peňazí aj pre prípad, ak by nejaká nepredvídaná udalosť spôsobila, že by sa o Vás musela starať ďalšia osoba a Vy by ste ostali bez pravidelného príjmu zo zamestnania. 

Takéto vážne riziká, ktoré môžu rodine a Vašim blízkym spôsobiť finančné problémy vo výške desiatok až stoviek tisíc EUR je vždy potrebné poistiť na adekvátnu sumu. 

Riziká ako je PN, liečenie úrazu, hospitalizácie, strata zamestnania sú, naopak, riziká, kde môžete byť sami sebou poisťovňou. Vytvárať rezervy tak, aby ste dočasný výpadok dokázali pokryť z vlastných rezerv a nemuseli zbytočne platiť poisťovni. Nemíňajte peniaze zbytočne iba preto, lebo poistenie vnímate ako povinnosť k úveru, alebo preto, že Vám poisťovňa či banka dá zľavu. Stále platí, že zadarmo je najdrahšie. 

Čo s tým?

Spomenuli ste si, že nejaké poistenie máte v šuplíku? Žiadna panika. Ako som spomínala, poistenie je vhodné pravidelne kontrolovať a teraz je najvhodnejší čas upratovať vo financiách. Vaša situácia sa možno zmenila, riziká, ktoré máte nemusia byť postačujúce, alebo naopak, vôbec ich nepotrebujete.

Ak máte svoje poistenie dobre vyskladané, je to super. Ak náhodou nie, alebo si nie ste istí v akom je stave a potrebujete sa obrátiť na odborníka, pokojne ma kontaktujte, rada Vám pomôžem. Mojim cieľom nie je uzatvárať svojim klientom desiatky zmlúv a nepotrebných produktov, skôr naopak. Každé riešenie tvorím tak, aby na jednej strane spĺňalo požiadavky klienta a na druhej strane, aby môj klient rozumel aký produkt má uzatvorený a prečo.

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.