Na čo si dať pozor pred dovolenkou

Na čo si dať pozor pred dovolenkou

Obdobie leta, prázdnin a letných dovoleniek všetci počas bežného roka netrpezlivo očakávame. Neodmysliteľnou súčasťou letných mesiacov sú dovolenky v rôznych destináciách. Prioritou pre väčšinu z nás je relax, oddych, zážitky.
Odporúčame Vám v rámci príprav na dovolenku nezabúdať na cestovné poistenie. Podceniť výber takého poistenia, ktoré zodpovedá plánovaným aktivitám a charakteru oddychu nám totiž môže spôsobiť nielen zdravotné ale aj finančné ťažkosti.

Ako Vám cestovné poistenie pomôže vyhnúť nepríjemnostiam…

Základné poistenie zvyčajne zahŕňa liečebné náklady a náklady súvisiace s ošetrením v prípade akútnych zdravotných problémov.
Každá poisťovňa má však v ponuke i pripoistenia, ktoré nám pomôžu lepšie a komfortnejšie zvládnuť prípadné nepríjemnosti počas dovolenky:

  • Úrazy
  • Strata dokladov
  • Potreba právnej pomoci
  • Pátranie, záchrana
  • Meškanie, strata batožiny
  • Zodpovednosť za škodu

Pred dovolenkou nezabúdajte ani na auto

Staré známe pravidlo, ktoré hovorí, že prevencia je lacnejšia je pravdivé aj pokiaľ ide o prípravu pred dovolenkou. Mnohí z nás častejšie používajú ako dopravný prostriedok za letným oddychom auto. Pred dlhšou cestou na dovolenku je však vždy lepšie poriadne si ho prekontrolovať. Tak môžeme predísť nie len otravným nepríjemnostiam počas samotnej cesty, ale aj zaistiť si kvalitný a nerušený oddych po nej. Nemusíme sa ničím znepokojovať a po kvalitne prevedenej kontrole si budeme istí, že sa nám počas cesty nemôže nič pokaziť a tak narušiť príjemné chvíle.

Samozrejme, najlepšie je vždy nechať auto skontrolovať v autorizovanom servise. Na to však nemáme všetci dostatok času ani financií. V prípade poruchy po ceste nám síce pomôže kvalitné cestovné poistenie či PZP, to nám však nevráti čas na dovolenke, o ktorý budeme prípadnými problémami ukrátení.

Čo všetko teda pred dovolenkou skontrolovať ?

  • Doklady. Pred každou cestou do zahraničia by sme sa mali uistiť, že máme pri sebe všetky potrebné doklady, ktorým nevypršal dátum platnosti, čiže občiansky preukaz (prípadne pas), vodičský preukaz, zdravotnú kartičku, technický preukaz vozidla a poistenie vozidla, čiže zelenú kartu.
  •  Dostatočná hotovosť. Ďalšou nevyhnutnosťou by samozrejme mala byť dostatočná hotovosť, či už eur alebo meny tej krajiny, do ktorej cestujete. Samozrejme aj kontakty na zastupiteľské miesta v krajine kam sa chystáte, kontakt na asistenčné služby v zahraničí a tlačivo správy o nehode
  • Chladiaci systém auta  je pri ceste do krajín, v ktorých je teplejšie rozhodne nevyhnutné skontrolovať. Stať sa môže hocičo a tak určite neuškodí pribaliť si na cestu ak už nie náhradnú kvapalinu, tak aspoň čistú vodu, ktorou ju môžete doplniť.
  • Motorový olej. Pribaliť si liter motorového oleja na dlhšiu cestu by nemal byť problém. Pretože sa môže veľmi ľahko stať, že na zahraničnej čerpacej stanici nebudú mať presne ten typ, ktorý potrebujete do svojho auta. Pri výbere správneho motorového oleja sa vždy treba riadiť špecifikáciou výrobcu.
  • Pneumatiky. Pred dovolenkou treba skontrolovať a dofúkať nielen tie, ktoré práve používate, ale aj rezervnú pneumatiku, ak ju v kufri svojho auta máte. Nikdy neviete čo sa môže práve hodiť. Rezervná pneumatika by mala vždy byť dofúkaná na hornú hranicu predpísaného hustenia.

Ako sa hovorí, šťastie praje pripraveným, ja Vám k tomu prajem ešte príjemnú dovolenku bez akýchkoľvek nepríjemností 🙂

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.