Zmení sa druhý pilier ?

Druhý pilier sa bude znova meniť, mal by byť pre ľudí atraktívnejší. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR predkladá návrh novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení.

Druhý pilier
Pripravovaná zmena by mala dať ľuďom väčšiu voľnosť slobodne sa rozhodovať ako použijú svoje našetrené peniaze. Zatiaľ si ľudia, ktorí si šetria aj do druhého pilier, musia pri dovŕšení dôchodkového veku „zakúpiť“ vyplácanie doživotného dôchodku. Práve tento systém chce ministerstvo zmeniť.

Prinesie zmenený druhý pilier atraktívnejší systém sporenia ?

Do konca roka 2014 si ľudia v druhom pilieri len sporili, od minulého roka však už prví z nich začali odchádzať do dôchodku. V prvom roku výplaty dôchodkov druhého pilier viac ako polovica sporiteľov, ktorí požiadali o dôchodok a dostali ponuku, neuzatvorili zmluvu na vyplácanie dôchodku. To znamená, že stále čakajú na výhodnejšie podmienky. V druhom pilieri si aktuálne sporí takmer 1,5 milióna Slovákov, Väčšina z nich je vo veku 36 – 45 rokov. Najmenej ich je starších ako 56 rokov a mladých sporiteľov vo veku do 25 rokov je v druhom pilieri do 70 000.

Zmeny týkajúce sa čerpania úspor zabezpečia, že dôchodca, ktorý bude mať v druhom pilieri našetrenú sumu najmenej na úrovni priemerného starobného dôchodku, sa bude môcť rozhodnúť, či si za zvyšok svojich úspor kúpi vyšší doživotný dôchodok, bude si ich čerpať postupne, alebo s týmito peniazmi naloží inak – podľa vlastných priorít.
Okrem toho sa tiež zjednotia podmienky sporenia pre všetkých sporiteľov, čiže odbudnú osobitné podmienky poberania programového výberu pre tých, ktorí nemajú krátený dôchodok z prvého piliera
Vyplácanie dôchodku formou programového výberu bude možné po splnení jednej podmienky – ak súčet súm doživotných dôchodkov vyplácaných z prvého piliera, výsluhových dôchodkov, obdobných dôchodkov vyplácaných z cudziny a doživotných dôchodkov z druhého piliera bude vyšší ako novourčená hranica. V súčasnosti je to 428 eur.

Novela zákona by mala byť platná od 1.1.2017 a mala by spôsobiť, že ľudia, ktorí majú našetrené v druhom pilieri si začnú svoje dôchodky vyberať. Dôležité je zdôrazniť, že sporitelia nemusia využiť celé svoje úspory na programový výber. Prvý rok výplatnej fázy totiž ukázal, že približne 30 percent kapitálu, ktorý mohol byť použitý na programový výber, bol nakoniec použitý na zakúpenie dôchodkuu.

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.