Šedá ekonomika prekvitá

Šedá ekonomika je pojem používaný od konca druhej svetovej vojny. Zahŕňajú sa do nej akékoľvek ekonomické činnosti a vzťahy, ktoré porušujú bežné etické, spoločenské či obchodné normy. Napr. korupcia, pranie špinavých peňazí, daňové úniky alebo práca na čierno. Tieto činnosti sú väčšinou na hranici alebo za hranicou zákona a preto je veľmi ťažké ich potrestať.

Tiež nazývaná aj Skrytá ekonomika – veľmi jasne upozorňuje na chyby oficiálnej ekonomiky, nevhodný daňový systém, medzery v zákonoch alebo nedostatočnú autoritu správnych a bezpečnostných orgánov. Na druhej strane aj podkopáva štátne riadenie ekonomiky, narúša celistvosť systému a hospodárstva. Šedá ekonomika je však len prechodným stavom, v ktorom neexistujú žiadne veľké investície, ktoré by jej mohli zabezpečiť dlhodobý rast.

V poslednom čase rastie

Napriek tomu, že šedá ekonomika sa nedá dosť dobre sledovať, podľa štatistík je vo väčšine rozvinutého sveta jej objem nižší ako 10% oficiálneho HDP. Podľa analýzy odborníkov na globálnu finančnú integritu predstavovala globálna šedá ekonomika pred šiestimi rokmi približne 650 miliárd dolárov. To je viac ako HDP Švajčiarska alebo Saudskej Arábie.

V podiele šedej ekonomiky v Európe vedú Gréci, Taliani a Španieli. Podľa nemeckého inštitútu pre aplikovaný hospodársky výskum (IAW) je výška šedej ekonomiky v Grécku 21,5% ich HDP. V Taliansku 19,8% a v Španielsku 17,2% HDP.

seda-ekonomika

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.