Financie a jarné upratovanie

Médiá a vlastne celý svet okolo nás je v tomto období preplnený množstvom informácií. Niektoré sa nás týkajú priamo, iné nepriamo. Niektoré musíme riešiť okamžite, iné až trochu neskôr. Väčšinu z nás určite v blízkej budúcnosti neminie ani zamyslenie sa nad otázkou rodinného rozpočtu. Preto je dôležité priebežne venovať trošku pozornosti aj svojim financiám a rôznym zmluvám, ktoré máme uzatvorené. Jednoducho povedané, treba si financie upratať. Možno sa však pýtate…

…ako na to?

Postup je jednoduchý, podobne ako keď si pred letom alebo pred zimou upratujeme šatník: vyhádžeme všetko von, aby sme videli čo v ňom máme, potom znovu všetko úhľadne poskladáme. Následne, to, čo budeme nosiť v najbližšom období si necháme na dosah a ostatné odložíme do inej police alebo skrine, kde nás to počká do ďalšej zimy či leta.

Podobne je to aj pokiaľ ide o financie, hoci v nich netreba upratovať len pred zimou a pred letom. Treba upratovať vždy keď nadíde vhodný čas a keď si situácia vyžaduje našu pozornosť tak, ako je tomu napríklad teraz.

Aktuálna situácia nás určite v najbližších mesiacoch, možno rokoch prinúti hospodáriť rozvážnejšie a práve na túto situáciu sa môžete pripraviť aj tak, že si upracete svoje financie: teraz je vhodný čas zlacniť úvery kým je to ešte možné, skontrolovať poistenia alebo nastaviť sporenia a naďalej využívať len tie produkty, ktoré reálne potrebujete a prinesú vám úžitok aj v horších časoch.

Každá kríza však prináša aj zaujímavé príležitosti. Pre tých, ktorí už majú vytvorené povinné finančné rezervy, sa blíži vhodný čas na investičné nákupy za výpredajové ceny a na také nákupy je potrebné sa vopred pripraviť.

Takže čo by som mal pre svoje financie urobiť?

Zosumarizovať všetky finančné produkty, ktoré mám zakúpené, či už sú to poistenia, sporenia, úvery alebo bankové účty.

Zhodnotiť, či mi každý z nich prináša to, čo som očakával, keď som si daný produkt zaobstaral, prípadne, či mi bude užitočný v horizonte najbližších 5-10 rokov.

To, čo spĺňa moje potreby, si odložím „späť do skrine“ a pri ostatných produktoch ostáva už len prehodnotiť, či ich nepotrebujem vôbec alebo len vyžadujú zmenu.

Čo je v tejto chvíli aktuálne riešiť?

Ako už určite viete, je tu možnosť odloženia splátok úverov – toto je téma, o ktorej si povieme viac najbližšie. Rovnako sa budeme venovať aj tomu, ktoré poistenia potrebujeme a ktoré sú „iba“ čerešničkou na torte. Povenujeme sa tiež téme sporenia a povieme si, ako sa pripraviť na dôchodok.

Podrobnejšie sa každej oblasti budem venovať v osobitných článkoch. 😊

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.