Finančný plán: prečo sa poistiť?

Prečo je dobre mať finančný plán? Preto, aby nás neprekvapili nepredvídané udalosti. Nepredvídané udalosti neznamená iba poškodenie zdravia, úraz, strata zamestnania, alebo nehoda či poškodenie majetku. 

Medzi nepredvídané udalosti môžeme zaradiť aj aktuálnu situáciu s COVID-19. Ak by Vám v januári niekto hovoril o tom, že na Slovensku budú pozatvárané obchody, kaviarne, reštaurácie, nebudeme chodiť do práce, deti a študenti do škôl, budeme nosiť rúška a budeme mať obmedzený pohyb, nebudeme môcť vycestovať do susedných krajín a dokonca okresov, v najlepšom prípade by ste si povedali, že čítate riadky konšpiračného blogu.

Až v krízových situáciách si vždy uvedomíme ako je dôležité rozumne nakladať s peniazmi a pripraviť sa na nepredvídané udalosti. Ani samotné poistenie nám však nezabezpečí pokojný spánok, rovnako ako ani skutočnosť, že poistenie nemáme, ale peniaze si odkladáme.

Jarné upratovanie vo financiách má byť zamerané aj na to,  aby sme zvážili, ktoré rizika potrebujeme poistiť, aby sme sa nedostali do problémov a pri ktorých rizikách si vieme byť sami poisťovňou. Vhodným nástrojom na to, je vytvoriť si finančný plán. Ten nás má viesť k tomu ako splácať hypotéku alebo iné úvery a zároveň tvoriť rezervy a hľadať riešenia ako ich čo najlepšie zhodnotiť.

Ako si vytvoriť dobrý finančný plán?

Či sa nám to páči, alebo nie, dobrý finančný plán stojí a padá na poistení majetku a príjmu. Prečo? Aby sme si v prípade, že nastane problém, nemuseli vytvárať väčší problém zbytočným zadlžovaním sa,  alebo míňať svoje úspory a investície. 

Čo teda máme mať poistené? Ak by bolo poistenie zdarma, poistili by sme si všetci všetko. Zdarma je ale najdrahší variant a neexistuje univerzálne poistenie, vhodné pre každého. Návod na správny model nájdete v odpovediach na otázky: 

  • Čo najhoršie sa mi môže stať?
  • Ako to ovplyvní môj príjem? 
  • Ako to ovplyvní moje výdavky? 
  • Aké úvery splácam? 
  • Aká suma mi mesačne bude chýbať?

Práve prostredníctvom odpovedí na tieto otázky vždy svojim klientom ukážem, že univerzálne poistenie neexistuje a nemusí sa vyplatiť siahať ani po najlacnejšom poistení, ani po rôznych benefitoch zadarmo. 

Poistenie je jediná vec, ktorú si nemôžete kúpiť, keď ju potrebujete, ale musíte si ho zaobstarať vopred. Zároveň ak ho máte a našťastie nepotrebujete, sú to pre Vás zbytočné výdavky. Preto je dobré hneď na začiatku nájsť pre Váš finančný plán čo najlepší variant poistenia za čo najmenej peňazí a pravidelne kontrolovať, či je v súlade s Vašimi cieľmi.

Ako sa v tom vyznať? Ideálne je mať pri sebe odborníka, ktorý sa vyzná vo svete financií, ktorý pozná Vašu situáciu a Vaše ciele a vďaka svojim vedomostiam a skúsenostiam Vám ich pomôže dosiahnuť. Ak niekoho takého nemáte, so svojimi otázkami sa môžete obrátiť na mňa, rada Vám pomôžem.

Pridajte komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.